Nieuws
0

Zelfreinigende wegberm

Mischa Brendel

Het bedrijf Aqua Aurora heeft met zijn zelfreinigende wegberm de Milieu 2012 Innovatieprijs gewonnen op de vakbeurs Milieu.

De wegberm van Aqua Aurora bestaat uit open betonblokken, aangebracht op een laag drukverdelend geotextiel. De gaten in de blokken zijn gevuld met filtermateriaal, hoofdzakelijk bestaande uit schelpfragmenten en het mineraal olivijn. De betonblokken hebben een afmeting van veertig bij veertig bij twaalf centimeter. Onder de laag geotextiel bevindt zich opnieuw een mineraal filtermateriaal, dit keer in een laag van tien centimeter diepte. Deze mix filtert zware metalen, zouten, nutriënten en oliën uit het vervuilde wegwater. De filterende werking blijft volgens het bedrijf circa veertig jaar intact. Tot slot ligt onder dit filter opnieuw een laag geotextiel, zodanig bewerkt dat het olieafbrekende eigenschappen heeft, wat van belang kan zijn bij bijvoorbeeld ongelukken.

Advies- en ingenieursbureau Tauw testte het filtreersysteem in het lab. ‘Tauw gebruikte voor de test synthetisch vervuild wegwater’, vertelt Henk Pannekoek, eigenaar en directeur van Aqua Aurora. ‘Zo kwamen we erachter dat de verblijftijd van het water in eerste instantie iets te kort was, dus hebben we het filter wat aangepast. Het water blijft nu langer in de constructie en wordt daardoor gezuiverd tot drinkwaterkwaliteit voordat het de bodem inzakt.’ De provincie Gelderland heeft inmiddels twee projecten lopen.

Ook loopt er een pilotproject op een sportveld met kunstgras. Deze velden worden bestrooid met rubberkorrels om de vezels overeind te houden. Het rubber kan echter de bodem verontreinigen. Pannekoek: ‘Wij brengen onder het kunstgras een laag waterdicht bindmiddel aan, waardoor het water via een drainagemat horizontaal naar de zijden van het veld wordt afgevoerd. Vervolgens stroomt het daar door ons filtreersysteem.’

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×