Nieuws
0

Zonnecellen op papier

Mischa Brendel

Het blijkt mogelijk om fotovoltaïsche zonnecellen op gewoon papier te printen. Onderzoekers van het Amerikaanse MIT ontwikkelden een productiemethode die dit mogelijk maakt.

Bij het printproces van het zonnecelpapier worden de zonnecellen in een vacuüm in vijf lagen op het papier gedampt bij temperaturen van minder dan honderdtwintig graden Celsius. Hierbij gebruiken de onderzoekers een sjabloon – ook van papier – om het patroon van de zonnecellen te vormen. Volgens de wetenschappers is het proces goed te vergelijken met de wijze waarop het laagje zilverpapier in een zak chips wordt aangebracht middels dampdepositie.

Wetenschappers probeerden eerder al om zonnecellen te bevestigen op papier, maar liepen hierbij vaak vast op het ruwe oppervlak van het materiaal, waardoor zij eerst een coating op het papier moesten aanbrengen. De MIT-onderzoekers dampten hun zonnecellen rechtstreeks
op onbewerkt papier.

Het productieproces is erg goedkoop en gemakkelijk op commerciële schaal toepasbaar. De grootste voordelen zijn echter dat de zonnecellen gemakkelijk op verschillende materialen ‘gedrukt’ kunnen worden, zoals op papier en plastics, en het feit dat de zonnecellen zelfs na vouwen blijven werken.

Om dit laatste te testen, vouwden en ontvouwden de wetenschappers een vel papier met daarop zonnecellen duizend keer. Hierbij trad er geen significant verlies in geleverd vermogen op.

Momenteel kleeft er echter nog een groot nadeel aan de vouwbare zonnecellen: het rendement ligt slechts op één procent. Het onderzoeksteam denkt dit te kunnen verhogen, maar zegt niet hoe dit zou moeten.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×