Nieuws
0

Zoutkoepel Morsleben afgesloten

Herman Damveld

Het Duitse Bundesamt für Strahlenschutz (BfS) heeft een vergunning aangevraagd om de zoutkoepel in Morsleben te vullen met 4 miljoen m3 zoutbeton om het aanwezige radioactief afval af te sluiten van milieu-invloeden. BfS verwacht vijftien tot twintig jaar nodig te hebben voor de klus geklaard is.

In de Duitse zoutkoepel Morsleben in de deelstaat Saksen-Anhalt is 38.000 m3 licht- en middelradioactief afval opgeslagen. Jaarlijks stroomt 11.000 m3 water de zoutmijn in, dat grotendeels wordt opgevangen en naar boven gepompt. Omdat de zoutkoepel vol water dreigt te lopen en er een reëel risico bestaat op instorting, is tot nu toe 950.000 m3 opslagruimte gevuld met een mengsel van zout, steenkoolfilteras, cement en water, zoutbeton geheten. Om het radioactieve afval ‘voorgoed’ af te sluiten, is nog eens 4 miljoen m3 zoutbeton nodig.

De afgelopen jaren heeft het BfS op 1.200 plaatsen boven- en ondergronds apparatuur opgesteld om onder meer de horizontale en verticale veranderingen in het gangenstelsel, de ontwikkelingen van scheuren in het zout, en de bodemdaling aan de aardoppervlakte te meten, om zo in een vroeg stadium calamiteiten op te sporen.

Ook in de Duitse zoutkoepel bij Asse ligt radioactief afval – zo’n 125.000 vaten – en ook in deze zoutkoepel lekt water en is er instortingsgevaar. Daarom worden in Asse de vaten weer opgegraven. Volgens het BfS volgt uit risicoanalyses dat voor Asse opgraven en voor Morsleben opvullen van de gangen de veiligste oplossing is.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekDuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten