Nieuws
0

Winnaars Rachel Carson Afstudeerprijs 2023 bekend

Winnaars Rachel Carson Afstudeerprijs 2023 bekend

De winnaars van de 20e editie van de Rachel Carson Afstudeerprijs voor hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo) zijn bekend! De hbo-prijs gaat naar Carola Löh & Rik Buiting met hun scriptie ‘Investigating environmental benefits of yeast-based casein production’. De wo-prijs gaat naar Lotte Top voor haar scriptie ‘An energy systems model for optimising and analysing multi-energy projects’.

Volgens de jury zijn er dit jaar sterke scripties ingediend, over relevante, actuele en diverse onderwerpen. Bij de hbo-scripties viel de toepasbaarheid positief op. Beide scripties gaven concrete handvatten voor de betrokken bedrijven en instellingen om verdere stappen in verduurzaming te zetten. De wo-scripties blonken ieder op eigen facetten uit en waren zeer divers in de behandelde onderwerpen.

Winnaars hbo-prijs

Carola Löh en Rik Buiting (HAS green academy) vergelijken in hun scriptie de productie van caseïne door dieren met die door gisten. In een levenscyclusanalyse hebben ze de hele productie bekeken. Ze bekeken dit van het uitgangsmateriaal tot en met de impact op o.a. de opwarming van de aarde en landgebruik. Met een multicriteria-analyse hebben ze alternatieve uitgangsmaterialen van het vergistingsproces met elkaar vergeleken en een advies gegeven voor verdere verduurzaming. Een goed leesbare scriptie die een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappelijke discussie over de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten, vond de jury.

Winnaar wo-prijs

Lotte Top (Rijksuniversiteit Groningen) heeft in haar scriptie met behulp van programmeertaal Python een model ontworpen dat de inzet van diverse energiebronnen kan analyseren en optimaliseren. Met het model kunnen we de transitie naar duurzame energie versnellen en de beperkingen vanuit het elektriciteitsnet bij inzet van zonne- en windenergie oplossen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Summit Engineering en biedt het adviesbureau een tool om energievraagstukken bij hun klanten op te pakken. De jury waardeerde de wetenschappelijkheid, toegankelijkheid én de toepasbaarheid van deze scriptie.

Onderwerp:
ArbeidsmarktOnderwijs

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×