Achtergrond

Amsterdamse vloot met minder uitstoot dankzij elektrificatie van schepen

wk 24 elektrificatie amsterdamse vloot

De Amsterdamse grachten worden op vrijwel dagelijkse basis vrijgemaakt van afval, geïnspecteerd, uitgebaggerd en schoongemaakt. Waternet is daar verantwoordelijk voor. Het bedrijf doet dit in opdracht van de Gemeente Amsterdam en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Waternet heeft de ambitie om zelf zo ‘schoon’ mogelijk te varen en gaat voor een emissieloze vloot. Ingenieursbureau Iv-Water heeft de afgelopen jaren geholpen om de vloot te elektrificeren. Met succes, want het merendeel van de kraanboten, sleepboten, drijfvuilboten en baggervaartuigen varen inmiddels al hybride of volledig elektrisch door de Amsterdamse wateren. 

De gemeente Amsterdam heeft in het vorige decennium een programma gestart om de uitstoot van vaartuigen binnen de stadsgrenzen te verlagen. Waternet, vlooteigenaar en opdrachtnemer van de gemeente, heeft daarop het initiatief genomen om de eigen vloot te verduurzamen. Niet alleen zodat de grachten schoon en veilig blijven, maar ook om het werk op een zo duurzaam mogelijke wijze te doen. Bovendien waren de schepen aan vervanging toe: zowel economisch als technisch was de levensduur van de vloot verstreken. 

Geavanceerde programmering

Inhoudelijk vindt Robert Hamelink, projectmanager bij lv-Water, het project van Waternet complex, maar mooi. “Bij elektrificatie komt veel meer kijken dan je misschien denkt. Je kunt een dieselmotor vervangen voor een elektromotor, maar daarmee ben je er nog niet. Zo’n vaartuig had vroeger – oneerbiedig gezegd – een motor en een hendel. Nu: een compleet elektrische voortstuwingsinstallatie inclusief softwaresysteem met geavanceerde programmering. Alles op zo’n vaartuig moet met elkaar ‘praten’: van software, alle benodigde soorten (nood)batterijen, omvormers, stuursystemen, walstroomvoorziening tot en met de marifoon aan toe, álles. En om ervoor te zorgen dat het systeem niet zomaar in storing schiet, dient de programmering dusdanig te zijn dat er een robuust systeem wordt opgeleverd.” Adjunct-directeur van lv-Water Paul Kloet voegt daar aan toe: “En op een bestaand vaartuig is de integratie van alle benodigde onderdelen een hele uitdaging, met name gezien de beperkte ruimte voor een hybride installatie en de benodigde accupakketten.”

Het eindresultaat

Het resultaat is inmiddels dat het gros van de Waternet-vloot hybride of volledig elektrisch door de Amsterdamse wateren vaart. Voor Iv-Water zit het project er inmiddels op: hoewel er hard gewerkt wordt aan de afronding van het laatste vaartuig is het belangrijkste werk achter de rug.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten