Het principe van aquathermie

Onderzoek naar aquathermie in Zierikzee
auteur: Peter van der Zwan
Voor de wijk Malta in Zierikzee is onderzocht of er een warmtenet kan komen met als bron thermische energie uit oppervlaktewater, het nabijgelegen Kaaskenswater. Voor het warmtenet is ook onderzocht waar in de wijk een technische ruimte gesitueerd kan worden waarbij de wijk wordt opgedeeld in acht clusters.
Ook de Nieuwe Haven in Zierikzee kwam in beeld als bron voor thermische energie. De haven ligt relatief ver van de wijk af en er hoeft dan ook niet te worden gewerkt met kades en damwanden. Bij de Nieuwe Haven speelt eb en vloed een rol en dat is bij het Kaaskenswater niet het geval. Voordeel is dat thermische energie in de zomer kan zorgen voor extra stroming en licht afkoeling. Dit kan de ecologische leefbaarheid van het Kaaskenswater vergroten.
Het warmtenet heeft een technische ruimte van circa 200 vierkante meter nodig. De lagere temperatuur van het oppervlaktewater wordt met behulp van warmtepompen en een piekvoorziening naar de juiste hoogte gebracht. Centraal in de wijk Malta is geen plek voor de technische ruimte, maar wel in het noorden van de wijk en die locatie ligt dicht bij de ontkoppeling van thermische energie uit het water.
De realisatie van het warmtenet kan niet binnen een jaar plaatsvinden. De wijk wordt daarom opgedeeld in acht clusters zodat het warmtenet in meerdere fases gerealiseerd kan worden. Er is rekening gehouden met de energiedichtheid van de wijk. De afname van de warmte kan daarmee gegarandeerd worden door de betrokken woningbouwvereniging Zeeuwland. Er zouden elk jaar honderd woningen op het warmtenet kunnen worden aangesloten.
Subsidies
Een wijk die is aangesloten op een warmtenet kan gebruikmaken van subsidies zoals de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie, Energie-investeringsaftrek voor ondernemers, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing en de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen voor verhuurders. De laatste subsidie is zowel voor aanpassingen in de woning als de aansluiting op het warmtenet. Verder zijn er nog Programma Aardgasvrije Wijken en NieuweWarmteNU.
Complexe organisatie
Het aanleggen van een warmtenet is complex. Het vraagt overleg en transparantie tussen betrokken partijen. Zo zijn bij dit project de gemeente Schouwen-Duiveland, woningcorporatie Zeeuwland, een warmtebedrijf, warmteverbruikers, het Waterschap Scheldestromen, Netbeheerder Enduris, de provincie Zeeland en de Rijksoverheid betrokken.
Al met al komt uit het onderzoek naar voren dat de aanleg van een warmtenet in de wijk Malta drie subsidies vereist: Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie, Het Programma Aardgasvrije Wijken en NieuweWarmteNU. Er zal ook nog naar andere financieringsmogelijkheden moeten worden gekeken. Een warmtenet van zeventig graden Celsius lijkt het meest haalbaar voor de wijk.