Nieuws
0

Bedenker cd’s uitgelicht

Teake Zuidema

Dat cd’s vrijwel nooit verspringen door krassen of stof, zoals grammofoonplaten wel doen, hebben we te danken aan Kees Immink.

Toen Philips en Sony aan het einde van de jaren zeventig samenwerkten aan een digitale geluidsschijf, ontwikkelde Immink als medewerker van Philips de zogenoemde channel code, de technologie die ervoor zorgt dat digitale bits worden omgezet in de fysieke putjes en heuveltjes van de compact disc.

Voor die uitvinding krijgt Immink dit jaar de 2017 IEEE Medal of Honor. Dat is voor het tijdschrift IEEE Spectrum reden een feature van zes pagina’s aan de professionele carrière van Immink te wijden. Imminks verbeterde codering, die Eight-to-Fourteen Modulation (EMF) is gedoopt, zorgde ervoor dat de optische kop die de cd aftast nooit de weg kwijtraakt terwijl er toch 30 % meer aan data op de schijf wordt opgeslagen. In 1982 kwam de eerste cd-speler op de markt. Tien jaar later overtrof de verkoop van cd’s die van vinyl en cassettebandjes samen. Geheel tegen het principe van ‘wie werkt bij Philips, sterft bij Philips’ in, stapte Immink in 1998 op om zich onder meer toe te leggen op de ontwikkeling van de blu-ray disc en het beheren van zijn bedrijf Turing Machines. De uitvinder is inmiddels zeventig jaar en verdeelt nu zijn tijd tussen zijn eigen onderzoek en het begeleiden van studenten in Delft en Singapore.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×