Mischa Brendel
Op 21 maart trapte het Nuon Solar Team op het Polymer Science Park in Zwolle de bouw van Nuna9 af, samen met een groep Zwolse basisschoolkinderen.
De basisscholieren mochten zich buigen over een mogelijk ontwerp dat op de body van de zonnewagen zal komen.
Met deze auto die volledig rijdt op zonne-energie wil het zestienkoppige Delftse team zijn titel prolongeren in de World Solar Challenge, de tweejaarlijkse zonnerace in Australië die in oktober weer start. Het team nam acht keer eerder deel. en werd daarbij zes keer kampioen.
Een van de grootste veranderingen in de race van dit jaar is dat het oppervlak dat silicium zonnepanelen mogen innemen is teruggebracht van 6 m2 naar 4 m2. Een flinke uitdaging volgens Lisanne de Rooij, een van de drie coureurs. ‘We hebben dit jaar een lichtere koolstofvezel dan eerdere wagens, dus dat compenseert weer enigszins voor de afname in vermogen.’
Lees verder onder de foto
De burgemeester van Zwolle gaf het startsein met een ceremoniële knip (Copyright: NST/Hans-Peter van Velthoven)
Dit jaar mag enkel nog de coureur tijdens control stops het zonnepaneel van de wagen naar de zon draaien; eerder mochten tot vijf teamleden dit doen. De Rooij: ‘Ook dat vergde de nodige wijzigingen in ons ontwerp.’ Wat die wijzigingen exact zijn, houdt het team nog even voor zich, om de concurrentie niet verder te helpen.
De reden om de bouwstart op het Polymer Science Park te laten plaatsvinden, is omdat onder meer Alliancys zich hier bevindt. Dit bedrijf produceert de hars die het Nuon Solar Team gebruikt om de koolstofvezels van de body te gieten. ‘Zo hebben we onbeperkte toegang tot deze hars en kunnen we eventuele benodigde aanpassingen direct aan de producent doorgeven’, aldus De Rooij.