Nieuws

Consortium geselecteerd voor ontwerp en bouw Nederlands paviljoen Expo Osaka 2025

Consortium geselecteerd Expo Osaka 2025

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben een consortium van Nederlandse en Japanse bedrijven geselecteerd voor het ontwerp en de bouw van het Nederlands paviljoen tijdens de Expo 2025 Osaka. De keuze is gevallen op het voorstel ‘A New Dawn’ bestaande uit architectenbureau RAU, experience design studio Tellart, ingenieurs- en adviesbureau DGMR en het Japanse bouwbedrijf Asanuma. Het winnende ontwerp wordt op 5 juni 2023 in zowel Japan als Nederland gepresenteerd.

Circulair en duurzaam bouwen is, net als tijdens Expo 2020 Dubai, een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp en in de uitvoering van het Nederlandse paviljoen. Architectenbureau RAU is internationaal toonaangevend en pionier op het gebied van circulaire gebouwen en architectuur. Hergebruik van materialen en grondstoffen staat centraal in de filosofie van RAU. Tellart is een internationale experience design studio gespecialiseerd in immersieve storytelling en opkomende technologieën. Ze brengt veel ervaring mee op gebied van het creëren van bezoekerservaringen voor World Expo’s. Ingenieursbureau DGMR is gespecialiseerd in oplossingen voor een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving. De samenwerking met Japans bouwbedrijf Asanuma zorgt voor een sterk Japans netwerk. Ook biedt ze de nodige ervaring met het bouwen in Osaka en kennis over lokale eisen.

Innovatieve oplossingen

“Met het winnende ontwerp zullen we bezoekers van de Expo in Osaka straks onze innovatieve oplossingen laten zien. Deze kunnen wij bieden op het gebied van bijvoorbeeld de energietransitie en klimaatverandering”, zegt Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. “Japan heeft hierin grote ambities. Ze kijken met veel interesse naar de snelle transitie die Nederland doormaakt op dit gebied. Dit paviljoen biedt een mooi podium waar bezoekers op een inspirerende manier met onze innovaties en technologie kunnen kennismaken.”

Programmering

De Expo Osaka vindt plaats van 13 april tot en met 13 oktober 2025. De organisatie verwacht ongeveer 28 miljoen zakelijke en particuliere bezoekers te ontvangen. Hiervan zullen ongeveer 90% van de bezoekers uit Japan zullen komen. Deze editie heeft als thema ‘Designing Future Society for Our Lives’. Het zal gaan over het vormgeven van een wereld waar grote crises rond bijvoorbeeld klimaat en gezondheid de leefbaarheid zullen bepalen.

Voor meer informatie over de programmering en sponsoring: www.tenderned.nl
Voor meer informatie over de expo: www.rijksoverheid.nl/expo2025osaka

Onderwerp: Techniek

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×