Achtergrond

Europese aanbesteding van de NS gaat voorlopig naar Shell en PZEM

Shell gaat samen met energiemaatschappij PZEM ervoor zorgen dat de reizigers- en goederenvervoerders op het Nederlandse spoornetwerk straks worden voorzien van hernieuwbare stroom van wind en zonne-energie, met vanzelfsprekend de NS als grootste partij. Het contract geldt voor een periode van drie jaar, van 2025 tot en met 2027. Maar de kogel is nog niet helemaal door de kerk. Dit project moet ook Europees worden aanbesteed.

President-Directeur Frans Everts van Shell Nederland is blij met de op 7 september gemaakte aanbestedingsafspraken met de Nederlandse spoorvervoerder om drie jaar lang samen met PZEM de stroombehoefte van het Nederlandse spoornetwerk met zonne- en windenergie te garanderen: “Voor wie duurzaam van A naar B wil reizen, is de trein een geweldige oplossing. Ik ben er dan ook trots op dat Shell drie jaar lang samen met PZEM de stroombehoefte van het Nederlandse spoor met zonne- en windenergie garandeert.”

Binnen de recent gemaakte afspraken zorgt PZEM voor de stroom en Shell waarborgt de Garanties van Oorsprong, de zogenoemde GVO. De GVO’s geven inzicht in waar de stroom vandaan komt, het betreft Europese zonne- en windparken. Alle reizigers- en goederenvervoerders op het spoornetwerk, met als NS als grootste hebben zo de garantie dat er in Europa elk jaar net zoveel duurzame elektriciteit wordt geproduceerd als treinen verbruiken tijdens het rijden. In totaal gaat het om 1,46 TWh per jaar, vergelijkbaar met meer dan de stroom die Amsterdam of Rotterdam verbruikt. Tezamen ruim 1% van het totaal elektriciteitsverbruik van ons land.

Log in of abonneer je op Technisch Weekblad om verder te lezen.

Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.

Onderwerp:
EnergieVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×