Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

Henk Tolsma

  • Drama Berlijnse luchthaven
  • Zool uit 3d-printer
  • Recyling kritische metalen
  • Grootste waterkoker
  • Algentechnikum

Drama luchthaven Berlijn

De bouw van de nieuwe luchthaven bij Berlijn, begonnen in 2006 en toen begroot op € 1 miljard, . De oplevering is al meerdere keren uitgesteld (het wordt nu naar verwachting eind 2017) en de kosten zijn inmiddels gestegen tot € 6 miljard. Onder de vele tegenslagen vormt de brandveiligheid een groot probleem. Het automatische brandmeldsysteem met 16.000 melders en 50.000 sprinklerkoppen, aangelegd door vijf installateurs (waaronder Imtech), functioneert niet. Recent bleek dat 600 brandwerende wanden niet aan de normen voldoen en verbeterd moeten worden.

Adidas heeft, evenals Nike, de plannen klaar om al in de winkel sportschoenen op individuele wensen toe te snijden. Het plan –  – betreft een individualiseerbare loopschoen. Als het doorgaat kan een klant in een Adidas Store een voetscan laten maken op basis waarvan een 3d-printer een middenzool uit thermoplastisch polyurethaan produceert. Vanwege de roosterstructuur van dit materiaal kan de printer de zool qua vorm en demping goed aan de voet aanpassen.

Recycling van strategische metalen is in Duitsland onder de maat, aldus een , waarin dit voor vijf van twintig belangrijke metalen is onderzocht. Herwinning van gallium, germanium, indium, neodymium en dysprosium beperkt zich nog grotendeels tot opwerking van productieafval. Dat is minder dan 1 % van het totale gebruik van deze metalen. Terugwinning van deze stoffen uit producten is op het ogenblik vanwege lage grondstofprijzen economisch echter niet haalbaar. IJzer, koper en aluminium kennen wel hoge recyclingpercentages.

Het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt heeft in Zuid-Spanje gebouwd. Over een lengte van 1 km concentreren paraboolspiegels het zonlicht op een buis met water. Dit verdampt en bereikt een temperatuur van 550 °C bij een druk van 100 bar. Deze oververhitte stoom drijft een 3 MW turbine aan. Kleinere, commerciële zonne-installaties met paraboolspiegels gebruiken olie als medium voor warmteoverdacht. Met water is een hoger rendement haalbaar en het is milieuvriendelijker.

Het nieuwe van de Technische Universität München brengt het algenonderzoek op een hoger plan. Het bevat naast laboratoria drie bassins voor cultivering van algen. Vrijwel elk aards klimaat kan er worden gesimuleerd en de lichtintensiteit van de ledverlichting benadert die van de zon. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld vaststellen of algen uit de Grote Oceaan in Duitsland goed gedijen. Van de rond 100.000 algensoorten zijn er nog maar 5.000 onderzocht en slechts tien soorten worden op commerciële schaal gebruikt.

 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nieuwsbrief
Relevante berichten
×