Nieuws
0

Labs voor draadloze communicatie

Mischa Brendel

  • Elektromagnetisch afgeschermd
  • Circa 700 m2

Op maandag 31 augustus opende de TU/e officieel de deuren van het nieuwe Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe) Labs, een stel laboratoria waarin onderzoek plaatsvindt naar draadloze communicatie.

De nieuwe laboratoria bestrijken gezamenlijk een oppervlakte van circa 700 m2 en zijn gevestigd op de achtste verdieping van het universiteitsgebouw Flux. Vanwege het onderzoek naar draadloze communicatie zijn de laboratoria volledig elektromagnetisch afgeschermd van de buitenwereld. ‘We hebben het hele lab min of meer ingeblikt’, aldus CWTe-directeur en hoogleraar Peter Baltus. Speciale ramen die elektromagnetische velden buitenhouden, zorgen voor het nodige daglicht. Ook zijn er maatregelen genomen om statische elektriciteit in het lab zoveel mogelijk tegen te gaan.

De CWTe Labs zijn onder meer bedoeld voor het uitvoeren van drie grote onderzoeksprogramma’s. Eén daarvan is het in 2020 realiseren van een wifi-verbinding met een dataoverdrachtsnelheid van 1 Tb/s, circa duizend keer sneller is dan de huidige wifi-mogelijkheden. Volgens Baltus is een dergelijke verbeterslag hard nodig, omdat er steeds meer draadloze apparaten op het netwerk bijkomen.

Het tweede grote CWTe-onderzoeksprogramma richt zich op de ontwikkeling van draadloos communicerende sensoren die hun energie uit radiogolven halen. Het gaat hierbij onder meer om sensoren die in elke kamer in huis de temperatuur kunnen meten.

Het derde onderzoeksonderwerp is de ontwikkeling van terahertz-technologie. Dit elektromagnetische frequentiegebied zou uitermate geschikt zijn voor de ontwikkeling van kleine en goedkope technologie voor medische beeldvorming en wapendetectie.

Naast de universiteit mogen ook bedrijven gebruikmaken van de laboratoria.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×