Nieuws
0

Medicijninjectie met 100 m/s

Mischa Brendel

  • Vloeistof penetreert huid
  • Goedkope laser

Goed nieuws voor mensen met een angst voor naalden: voor het uitwerken van zijn idee voor een naaldvrije injectiemethode ontvangt universitair David Fernandez Rivas, onderzoeker bij MESA+ van de Universiteit Twente en universitair docent Mesoscale Chemical Systems, een premie van € 15.000 van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Rivas wil met een goedkope laser, zoals een commercieel verkrijgbare laserpointer, en een bij MESA+ ontwikkelde cartridge, een systeem ontwerpen dat een klein straaltje vloeistof afschiet, krachtig genoeg om zelfstandig de huid te penetreren en zo een medicijn af te leveren.

Na activatie van de constante laserpuls, creëert de energie hiervan een bel onderin de cartridge, die door verhitting snel in omvang toeneemt. Deze bel drukt op zijn beurt tegen de vloeistof met het medicijn en perst deze door een kanaaltje in de cartridge. De cartridge schiet het medicijnstraaltje vervolgens af met snelheden tot maar liefst 100 m/s, voldoende om door te dringen in de huid en hier het medicijn af te geven.

Rivas: ‘In mijn zal ik me onder meer richten op de juiste dosering van medicijnen. Hiervoor mag de snelheid van de straal niet te hoog of te laag zijn.’ Rivas zal ook de optimale diameter van de straal gaan onderzoeken; momenteel is een straaldiameter tussen de 100 en 250 µm haalbaar.
Behalve de naaldloze injectie van medicijnen, vermoedt Rivas dat de technologie van de naaldloze injectie ook is in te zetten voor andere doeleinden; ook dit zal hij onderzoeken.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×