Het Nederlands-Scandinavische Paebbl heeft het afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan een oplossing die de mineralisatie van koolstofdioxide radicaal versnelt. Deze versnelde mineralisatie staat garant voor het permanent vastleggen van CO2, terwijl tegelijkertijd een koolstof-negatief materiaal ontstaat.
Wereldwijd wordt jaarlijks vier miljard ton cement gebruikt en dat zorgt voor zo’n 8% van de totale CO2-uitstoot. Als we een deel daarvan kunnen vervangen door Paebbl’s cementachtig minerale vulmiddel, wordt een baanbrekend dubbel CO2-voordeel behaald. Het afvangen en permanent opslaan van koolstofdioxide vindt plaats op steeds grotere schaal, maar weinig daarvan wordt hergebruikt. Paebbl houdt zich bezig met wat bekend staat als Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS). Afgevangen koolstof wordt met minimaal energieverbruik gecombineerd met mineralen, wat resulteert in een grondstof die geschikt is voor het maken van bijvoorbeeld papier en beton.
Hoe de technologie werkt
Wetenschapper Pol Knops is één van de founders en legt uit hoe het principe werkt. “We hebben een technologie ontwikkeld waarin met behulp olivijn dat met CO2 reageert, steenpoeder te maken. Hiervoor wordt een gecontroleerd chemisch proces met gesloten kringloop, dat de natuurlijke CO2-mineralisatie versnelt. Een proces dat bij hoge druk en temperatuur in een drukreactor plaatsvindt. Het proces begint met olivijn in dat is vermalen tot korrelgroottes van 100 micrometer of minder om het voldoende reactief te maken. Dit wordt verwerkt tot een slurry en toegevoegd aan de mineralisatiereactor. De benodigde CO2 komt uit de schoorsteen van een fabriek die het broeikasgas uitstoof of van een installatie die het uit de lucht haalt (DAC, direct air capture). Dit betreft de reactie: Mg2SiO4, +2CO₂ > 2MgCO3 + SiO₂ ΔH-2,7 MJ/kg CO.
Verder lezen?
Log in of abonneer je op TW om verder te lezen.
Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.