Nieuws
0

Netneutraliteit EU afgezwakt

Erwin Boutsma

  • Meer macht ISP’s
  • EU-regelgeving leidend

Het is een wat vaag begrip en mede daarom een weinig populair thema onder de bevolking, maar dat is volgens deskundigen niet terecht: netneutraliteit. Het gaat over de vraag wie welke hoeveelheid invloed mag uitoefenen op alle digitale content die de consument via internet bereikt. De EU heeft zich hier vorige week over uitgesproken en geeft internet service providers (ISP’s; bijvoorbeeld Ziggo en KPN) over enkele maanden tamelijk ruime mogelijkheden om te spelen met hun bandbreedte.

Tegenstanders van de nieuwe wetten verklaren de netneutraliteit al dood. Zij willen dat de eindgebruiker alle content op dezelfde manier en volgens dezelfde condities aangeboden krijgt. Het is een principiële kwestie die al snel raakt aan discussies over censuur, maar het beschermt ook kleine en weinig kapitaalkrachtige startups tegen hoge kosten die providers aan bandbreedte-intensieve diensten zouden kunnen opleggen.

ISP’s en beheerders van digitale infrastructuur zien echter een verdienmodel: contentmakers die meer betalen, krijgen meer bandbreedte en hebben dus een aantrekkelijker positie richting de consument. Niemand kijkt Netflix als dat met 100 KB/s bij je binnenkomt. Bovendien kan een ISP ervoor kiezen om bijvoorbeeld alle dataverkeer van Youtube, als dat daarvoor betaalt, niet van de databundel af te laten gaan maar dat van concurrent Vimeo wel.

Netneutraliteit was sinds 2013 in de Nederlandse Telecomwet vastgelegd, waarmee ons land met de VS en Chili de enige was. Die wet is over enkele maanden verleden tijd, omdat de EU-regelgeving leidend wordt. De EU noemt de nieuwe regelgeving weliswaar een verklaring van netneutraliteit, maar het venijn zit in de verschillende uitzonderingen die ISP’s alsnog mogelijkheden geven om in allerlei gevallen per aanbieder te variëren met bandbreedte.

Deskundigen binnen en buiten de EU maken zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling, wat ze in verschillende media hebben laten blijken. Toch erkent iedereen dat het onduidelijk is of en hoe de zogenoemde ‘loopholes’ in de wet in de praktijk zullen worden gebruikt door ISP’s.

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleidICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten