Achtergrond

€1,5 miljoen subsidie om de omzetting van CO2 in duurzame plastic materialen te demonstreren

Avantium kondigt aan dat zij een subsidie van €1,5 miljoen heeft ontvangen van het EU Horizon Europe programma voor haar deelname aan het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma HICCUPS1.

Avantium ontwikkelt nieuwe technologieën op basis van hernieuwbare grondstoffen als alternatief voor fossiele chemicaliën en kunststoffen. Het bedrijf heeft momenteel drie technologieën in de pilot- en demonstratiefase.

  • De meest geavanceerde technologie is de YXY® plant-to-plastics-technologie die plantaardige suikers katalytisch omzet in FDCA (furaandicarbonzuur), de belangrijkste bouwsteen voor de duurzame kunststof PEF (polyethyleenfuraanoaat).
  • De tweede technologie is Ray Technology™ en zet industriële suikers katalytisch om in plantaardig MEG (mono-ethyleenglycol) en plantaardig MPG (mono-propyleen glycol): plantMEG™ en plantMPG™.
  • De derde technologie heet de Dawn Technology™ die non-food biomassa omzet in industriële suikers en lignine om zo de chemische en materialen industrie te laten overstappen op niet-fossiele grondstoffen.

Het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma heeft tot doel het gebruik van CO2 als grondstof voor de productie van polyesters aan te tonen. De €1,5 miljoen subsidie zal in tranches worden uitbetaald aan Avantium over een periode van vier jaar, beginnend in september 2023. Avantium loopt voorop in de ontwikkeling en commercialisering van innovatieve technologieën voor de productie van materialen op basis van duurzame koolstofgrondstoffen. Dat wil zeggen koolstof uit biomassa of koolstof uit de lucht (CO2). Een van Avantium’s technologieplatforms is Volta Technology genaamd. Deze technologie gebruikt elektrochemie om CO2 om te zetten in hoogwaardige chemische bouwstenen en polyesters.

In het kader van het HICCUPS programma zal Avantium CO2 uit biogas van afvalwaterzuiveringsinstallaties omzetten in het duurzame kunststofmateriaal PLGA (polylactic-co[1]glycolic acid). PLGA met 80% glycolzuur of meer heeft een uitstekende barrière tegen zuurstof en vocht en goede mechanische eigenschappen. Het is bovendien recyclebaar en zowel thuis composteerbaar als in zee afbreekbaar. PLGA kan bijvoorbeeld worden gebruikt als coatingmateriaal en in gegoten plastic materialen. Daarmee is PLGA een uitstekend alternatief voor fossiel polyethyleen.

Het HICCUPS programma zal de volledige waardeketen van biogene CO2 tot polyester eindgebruik demonstreren en zal naar verwachting over vier jaar worden uitgevoerd. Avantium zal het HICCUPS consortium leiden dat bestaat uit Avantium en 11 andere industriële en academische organisaties: Funditec (Spanje), Universiteit van Amsterdam (Nederland), INRAE (Frankrijk), ACCIONA (Spanje), Nova Institut (Duitsland), VTT (Finland), Universiteit van Ferrara (Italië), Tecnopackaging (Spanje), Aqualung (Noorwegen), SINTEF (Noorwegen) en Walki (Finland).

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×