Nieuws
0

Stealth technologie verouderd

David Barak

Het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) zoekt  vervangende technologieën die ver vóór liggen op de Russische en Chinese ontwikkelde ‘contra stealth’ technieken. Zo voldoen de stealth eigenschappen van vliegtuigen al enige tijd niet meer en zijn er dus rap vervangers nodig. Volgens de Amerikaanse inlichtingen diensten beschikken de Russische en Chinese tegenstanders over exquise monolitische geïntegreerde afweersystemen.

Daarom willen de DARPA onderzoekers een revolutionair systeem ontwikkelen dat beschikt over eveneens separaat in te zetten mogelijkheden. Door het ‘verspreiden’ van het ontvangen signaal kan de versluiering van de positie worden verbeterd. Denk aan informatie over de afstand en tijd tot het doel, het ‘verspringen’ van de positie en andere technieken om de verwarring bij de vijand te vergroten.

Sinds de uitvinding van stealth zijn de huidige technieken niet langer te handhaven en voldoen zeker niet meer aan de verwachtingen van de Amerikanen. De limieten zijn al lang overschreden en niet langer praktisch te handhaven tegenover de tegenstander.

Tegelijkertijd worden die technologieën wijds toegepast in allerlei voertuigen. Uiteraard hebben de tegenpartijen daar hun tegenmaatregelen voor genomen.

DARPA technici staan dus fors onder druk om nieuwe ‘versluier’ technieken te ontwikkelen. Bijvoorbeeld ook de onbemande voertuigen zijn ondertussen voorzien van wat men dacht wat veilige toepassingen van versluiering zouden zijn.

Dat is een van de redenen dat DARPA van plan is om systemen te ontwikkelen voor bijvoorbeeld voertuigen die niet alleen op zich actief zijn, maar vooral ook goed kunnen samenwerken met andere voertuigen en desnoods met vliegtuigen. Op deze manier wil men lokaal een ‘buffer’ opbouwen tegen de aanvaller. Immers op de grond is het aantal onbemande ‘systemen’ enorm gegroeid en zijn de technieken zeer toepasbaar. Toepasbaar in de zin dat de autonome systemen net zo snel – of liever sneller – kunnen reageren om de actie van de collega’s bij te benen. Iets wat wordt ondersteund door de super snelle ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie (AI). Maar behalve AI zijn er nieuwe materialen nodig, fabricage technieken en computerontwerp-technieken. Op deze manier streeft DARPA ernaar dat  nieuwe ontwerpen veel effectiever kunnen zijn maar ook lichter en kleiner.  

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×