Nieuws
0

Te veel of te weinig investeringen in olie en gas?

Gerald Schut

De wereld investeert te weinig in nieuwe energievoorziening, waarschuwt de International Energy Agency (IEA). Weliswaar zijn de totale investeringen vorig jaar gestabiliseerd na drie achtereenvolgende jaren van krimp, maar de investeringen in zon, wind en kernenergie moeten de komende tien jaar verdubbelen om ‘Parijs’ in zicht te houden.

IEA-directeur Fatih Birol vat de boeiendste boodschap van uit World Energy Investment 2019 eloquent samen: ‘De wereld investeert niet genoeg in olie en gas om de huidige consumptiepatronen vast te houden, maar investeert evenmin genoeg in schonere technologie om van koers te veranderen. Hoe je er ook naar kijkt, we zijn risico’s voor de toekomst aan het opstapelen.’

Amy Harder van Axios spreekt treffend van het Goudlokje-probleem, waar de olie- en gasbedrijven zich mee geconfronteerd zien. Als er daadwerkelijk voortvarend klimaatbeleid van de grond komt investeren ze op dit moment veel te veel, terwijl ze op dit moment juist veel te weinig investeren als stringent klimaatbeleid uitblijft. Harder citeert IEA-expert Michael Waldron: ‘Overheden hebben zich niet duidelijk gecommitteerd aan de doelen van het klimaatverdrag van Parijs, maar hebben zich evenmin glashelder niet gecommitteerd.’ Volgens hem kiezen bedrijven in de afwezigheid van een helder beleidspad voor de toekomst voor projecten die op korte termijn winstgevend zijn, zoals schaliegas.

Hoewel er vorig jaar 18 % meer is geïnvesteerd in het vinden van nieuwe olie- en gasbronnen, haalt de sector daarmee nog steeds slechts de helft van het niveau van 2010. Adviesbureau Rystedt Energy ziet de investeringen in olie en gas in de eerste drie maanden van dit jaar overigens wel degelijk aantrekken en voorspelt dat er dit jaar 30 % meer olie en gas gevonden zal worden als deze trend doorzet. Ook adviesbureau Wood Mackenzie bespeurt optimisme onder 258 bestuurders van fossiel bedrijven. 40% van hen voorziet groei, slechts 10 % voorziet krimp.

Het IEA waarschuwde vorig jaar ook al voor een olietekort op de korte termijn. Personenauto’s zullen minder olie gaan gebruiken, maar zwaar transport, luchtvaart en petrochemie juist meer. Daardoor er meer oliewinning nodig zijn, zelfs als er meer plastic gerecycled wordt. Het IEA verwacht dat er in 2040 nog steeds 70 miljoen vaten per dag gebruikt zullen worden tegen 100 miljoen nu. Zonder nieuwe investeringen kunnen de huidige leegrakende velden slechts 35 miljoen vaten per dag leveren, stelde hoofdeconoom Spencer Dale van BP onlangs in het FD. De ontbrekende helft van de olievraag in 2040 vergt duizenden miljarden aan investeringen.

Het IEA benoemt overigens ook bemoedigende trends. Zo zijn de investeringen in batterijtechnologie vorig jaar bijna verdubbeld tot $4 miljard, terwijl de prijs van batterijen juist halveerde. Ook in elektrische auto’s wordt fors geïnvesteerd.

Om de klimaatdoelen in zicht te houden moet er wereldwijd tot 2030 jaarlijks 300 GW aan koolstofvrije bronnen aan de energiemix worden toegevoegd. Vorig jaar bedroeg het totaal slechts 180 GW. ‘De wereld kan zich niet veroorloven om de pauzeknop in te drukken met betrekking tot de expansie van hernieuwbare energiebronnen,’ herhaalt Birol van het IEA nog maar eens.

 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×