Nieuws
0

Britse startup bouwt aan de Matrix

Erwin Boutsma

WIRED belicht in een longread een met een half miljard dollar gefinancierde startup, die zichzelf tot doel heeft gesteld de Matrix na te bouwen.

Het artikel over simulaties in de zomereditie van WIRED (€ 8,95) leent zich uitstekend om je op een vrije zomerdag in vast te bijten. Het artikel duikt stevig de diepte in en elementen uit de fysica, virtual reality en speltheorie komen allemaal voorbij, maar het is de moeite waard.

WIRED, een gezaghebbend medium dat zich lastig laat duiden, maar daarvoor zelf de termen ‘ideas, technology, business’ hanteert, focust in het artikel op de startup Improbable, dat nog weinig heeft gepresteerd maar al wel een half miljard dollar heeft opgehaald bij investeerders. ‘Basically, we want to build the Matrix’, zegt medeoprichter Herman Narula onomwonden.

Improbable gaat ervan uit dat onze honger naar data en het minen ervan, binnenkort passé zijn. ‘Data is oud nieuws’, zegt Narula. ‘Het geeft je alleen kennis achteraf, het is veel slimmer om een simulatie op te zetten die zo gedetailleerd is, dat deze een voorspellende waarde heeft.’ Denk aan een virtuele stad met 130.000 inwoners, inclusief álle parameters die het ‘gedrag’ beïnvloeden, maar ook aan games met duizenden spelers in plaats van de enkele tientallen wat nu maximaal haalbaar is. Improbable heeft daarvoor een eigen platform ontwikkeld – SpatialOS – dat in de cloud zijn simulaties draait.

Uiteraard legt WIRED ook de recentelijk door Elon Musk beroemd gemaakte suggestie dat we al in een simulatie leven, aan Narula voor. ‘Of we leven er al in, of het is onmogelijk er een te creëren. En dat laatste geloof ik niet.’

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×