Nieuws
0

Eerste commerciële woning uit 3D-printer

Gerald Schut

In de Eindhovense wijk Meerhoven verrijzen de komende jaren de eerste 5 commerciële huurwoningen van geprint beton. Het eerste huis in de vorm van een zwerfkei (parterre, 95m2) moet over een jaar klaar zijn. De volgende vier huizen worden complexer en bouwen voort op de ervaringen met de eerste woning.

In Project Milestone werken de gemeente Eindhoven en de TU/e samen met en ontwikkelaar Van Wijnen, vastgoedbedrijf Vesteda, materialenmaker Saint-Gobain Weber Beamix en ingenieursbureau Witteveen+Bos.

De afgelopen jaren schieten de 3D-geprinte proefwoningen wereldwijd als paddenstoelen uit de grond. ‘Er zijn wereldwijd nu al zeker 100 universiteiten en bedrijven bezig met het 3D-printen van gebouwen,’ zegt hoogleraar Theo Salet, die namens de TU/e aan het project werkt. ‘Maar bij mijn weten zijn wij de eersten die een woning bouwen die ook echt commercieel verhuurd en bewoond gaat worden. Er zijn tot nu toe vooral proefwoningen en pop up structuren gemaakt.’

Salet verwacht dat 3D-printen de bouwwereld volledig op zijn kop zal zetten. De bouw vertegenwoordigd 8 % van het BNP, maar is nauwelijks geautomatiseerd. In iedere sector die geautomatiseerd wordt, dalen de prijzen scherp. ‘Daarom zijn onze auto’s zo goedkoop,’ aldus Salet. Hij wijst erop dat de eerste robot die een huis kon printen al 30 jaar geleden bestond. Het probleem was de ontbrekende aansturing. ‘Nu wordt in de bouw massaal met BIM gewerkt. Daarmee kan je zo’n robot aansturen. Nu bestaat de juiste context.’

Het toepassen van isolatie wordt met 3D-printen eenvoudiger zegt Salet: ‘Terwijl we het binnen- en buitenblad met beton printen kan een tweede kop de spouw met isolatiemateriaal vullen.’ Een ander voordeel is dat het isolatiemateriaal kan hechten aan de muur, waardoor het niet alleen isoleert maar de constructie ook verstevigt. Daardoor is in totaal weer minder materiaal nodig. Salet is van plan de ene helft van de muren van het eerste huis te isoleren met superlicht schuimbeton en andere helft met parels van bioplastic. Vanuit circulair oogpunt heeft betonschuim de voorkeur, omdat de bouwmaterialen makkelijker te scheiden zijn bij eventuele demontage. Maar de isolatiewaarde is lager.

Salet ziet reikhalzend uit naar alle praktische uitdagingen die hij gaat tegenkomen. Wat doe je bijvoorbeeld met ramen in zo’n 3D-geprint huis? Zet je die in kozijnen of sla je de kozijnen over en plak je het glas gewoon direct op het beton? ‘We gaan verschrikkelijk veel leren van die eerste woningen,’ concludeert Salet.

De vloer in de eerste woning is nog gewoon van hout. In volgende woningen wordt die ook geprint, is de bedoeling. De eerste woning wordt nog in het laboratorium geprint. De vijfde woning van 3 verdiepingen zal naar verwachting volledig op locatie geprint worden.

Recente demonstratieprojecten met 3D-woningen waren er al in Austin Texas, Nantes, Rusland en China.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×