De markt voor thuisbatterijen wordt nu nog gedomineerd door buitenlandse bedrijven. Sinds vorig jaar is er ook een Nederlands bedrijf actief: Charged. Het bedrijf is opgericht door de twee techneuten Roeland Nagel en Twan Vooijs, die met hun thuisbatterij Sessy een bijdrage willen leveren aan de energietransitie.
Het idee voor Charged ontstond toen Nagel in Duitsland bij energiebedrijf RWE werkte aan een thuisbatterij en zich af vroeg waarom die zo duur was. Hij dook in de supply chain en zette een ander businessmodel op. Twee jaar geleden stortte hij zich samen met elektrotechnisch ingenieur Vooijs op thuisbatterijen. Eerst met een onderzoek naar batterypacks, cellen en met het ‘martelen’ van batterijen. Om de schoorsteen te laten roken installeerde Charged ondertussen (grotere) installaties bij particulieren. Ook wordt er nog altijd advieswerk gedaan voor bedrijven.
Productie
Om zijn kleine plug & play batterij Sessy op de markt te kunnen brengen, startte Charged daarom eerst een crowdfundingsactie om de animo te peilen. “In drie maanden tijd werden ruim 600 Sessy’s besteld”, vertelt Nagel. “Mensen hebben massaal ingetekend voor de voorverkoop. Dat gaf ons het duwtje dat we nodig hadden.” De eerste 600 thuisbatterijen met een capaciteit van 5 kWh worden als het goed is in 2023 geleverd.”
Nagel durft zijn bedrijf al voorzichtig marktleider te noemen; hij schat dat er in Nederland tot nu toe in totaal nog maar 3.000 thuisbatterijen zijn geplaatst. “De productie van de Sessy vindt zoveel mogelijk plaats in Europa. We hebben jarenlang geïnvesteerd in het opdoen van kennis, zodat we weten waar we het over hebben. Behalve de hardware, vinden we ook de slimme software van belang. Die zorgt ervoor dat de batterij op de goede momenten gaat laden en ontladen, zodat hij bij mensen thuis de nul op de meter houdt of maximaal geld kan besparen.”
“In drie maanden tijd werden ruim 600 Sessy’s besteld. Mensen hebben massaal ingetekend voor de voorverkoop. Dat gaf ons het duwtje dat we nodig hadden.”
Roeland Nagel (Sessy)
Charged beschikt over een eigen productielocatie in Andelst en Ulft. “We willen geen ‘zwarte doos’ importeren uit China en denken op deze manier de controle te houden over de productie en software. De batterijcellen komen overigens wel uit China”, aldus Nagel.
Energietransitie
Thuisbatterijen zijn volgens Nagel en Vooijs essentieel in de energietransitie. “Ze slaan tijdelijk groene stroom op voor periodes dat er weinig wind of zon is. Daarmee voorkomen ze ook netcongestie op momenten dat er te veel groene stroom aan het elektriciteitsnet wordt geleverd en de spanning te hoog oploopt.
In Nederland is de markt voor thuisbatterijen nog niet zo ontwikkeld, onder meer omdat consumenten hun overtollige zonnestroom kunnen terugleveren aan het net en van hun eigen verbruik mogen aftrekken”, zegt Nagel. “Deze salderingsregeling wordt echter tussen 2025 en 2031 afgebouwd en dan wordt een thuisbatterij zowel voor de particuliere als zakelijke markt steeds interessanter. Op den duur wil Charged een platform ontwikkelen, waarbij alle apparaten in huis via het internet op de slimme lezer worden aangesloten en zich aan- of afschakelen, afhankelijk van de opgewekte stroom en de elektriciteitsprijzen.