Nieuws
0

‘Over honderd jaar ligt dit gebouw nog steeds ergens op het water’

Jan Spoelstra

In Rotterdam drijft vanaf dit voorjaar een kantoorgebouw; energiezuinig, circulair en klimaatadaptief. Daarmee is het een uitstekend onderkomen voor de Global Commission on Adaptation.

Floating Office Rotterdam (FOR) is het nieuwe drijvende kantoor voor onder meer de Global Commission on Adaptation (GCA), dat aankomend voorjaar in gebruik genomen moet worden. Het houten gebouw van 3.000 m2 ligt met beide korte zijden aan twee meerpalen aan een steiger in de Rijnhaven in Rotterdam voor een periode van vijf tot tien jaar.

‘Het gebouw raakt aan alle thema’s waar GCA voor staat’, aldus Rico Logman, projectleider bij DWA. DWA is bij dit project de adviseur voor installaties, brandveiligheid en bouwfysica. ‘Denk aan materiaalgebruik en energiegebruik. Het gebouw draagt niet bij aan verharding in stedelijke gebieden en we gebruiken geen land. Over honderd jaar ligt het gebouw nog steeds ergens in de wereld.’

‘In het gebouw was bijzondere aandacht voor koeling en verwarming. Voor de verwarming zorgt een efficiënte warmtepomp die het water in de Rijnhaven gebruikt als koelmiddel’, aldus Logman die uitlegt dat leidingen in de bodem van het gebouw als efficiënte warmtewisselaar fungeren. ‘De Aziatische pagode bouwstijl zorgt voor grote overstekken die de grote raampartijen maximaal beschermen tegen de zon, zonder concessies te doen op het uitzicht.’ De ramen bestaan bovendien uit HR+++ (triple) glas, de overige wanden hebben een grote isolerende werking. Op het dak komt in totaal 800 m2 aan zonnepanelen te liggen, voldoende om meer energie op te wekken dan het gebouw verbruikt.

Ook het materiaalgebruik is bijzonder. Logman: ‘We zien het gebouw als een tijdelijke plek waar je grondstoffen opslaat. In de natuurlijke houtconstructie ligt bovendien CO2 opgeslagen en deze constructie is volledig demontabel. Er zijn geen kit- of lijmverbindingen gebruikt. Of het gebouw snel afgebroken zal worden? De flexibiliteit van dit pand is van even groot belang als de circulariteit. Over een eeuw kan het ergens als appartementencomplex liggen.’

Powerhouse Company (onderdeel van RED Company) verzorgt het project van schetsontwerp tot constructie en maakt naast het ontwerp ook alle bouwkundige tekeningen van het project. DVP is betrokken als projectmanager van RED Company. De constructie is ontworpen door Bartels & Vedder in combinatie met Solid Timber. Aanneemcombinatie FOR Building tekende voor de bouw, een combinatie van Bouwbedrijf Valleibouw en Bouwbedrijf Osnabrugge.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×