Achtergrond

Particuliere kernfusiebedrijven spelen haasje over met ITER

Terwijl het kernfusie-onderzoek stapsgewijs vordert, kampt het gigantische fusieproject ITER met vertragingen en budgetoverschrijdingen. Startups beloven echter op korte termijn de eerste demo’s van fusiecentrales te bouwen. Een Nederlandse hoogleraar meent dat kernfusie een bijdrage zal leveren aan het koolstofvrij maken van de economie, maar niet door het opwekken van elektriciteit.

Doorbraakjes

De door nationale overheden en internationale samenwerking gefinancierde kernfusie-experimenten hebben in de afgelopen jaren regelmatig doorbraken gerapporteerd. Zo lukte het de Amerikaanse National Ignition Facility (NIF) in december 2022 voor het eerst een fusie-experiment uit te voeren dat meer energie opleverde dan erin werd gestopt. De lasers van het deze installatie in Californië pompten gedurende een paar picoseconden 2.05 megajoule in een pellet met een mengsel van deuterium en tritium waarna de fusie van beide waterstof-isotopen 3.15 megajoule aan hitte opleverde.

Toen NIF in juni 2023 het experiment herhaalde, leverde dit zelfs nog iets meer energie op. Jennifer Granholm, Amerika’s minister van energie, noemde het ‘een van de grootste wetenschappelijke doorbraken van deze eeuw’. Overdreven? Dat er voor het eerst meer energie uit zo’n fusie experiment kwam dan erin werd gestapt betekende vooral dat een symbolische drempel is overschreden. We moeten daar wel bij aantekenen dat NIF maar liefst 322 megajoules gebruikt om zijn 192 lasers op te laden. In feite is er dus nog steeds een groot verlies aan energie.

Log in of abonneer je op Technisch Weekblad om verder te lezen.

Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×