Nieuws
0

Koning bezoekt Brightlands Chemelot Campus en Chemelot Industrial Park in het kader van waterstof

koninklijk werkbezoek aan de Brightlands Chemelot Campus

Zijne Majesteit de Koning brengt vrijdagmiddag 9 juni een koninklijk werkbezoek aan de Brightlands Chemelot Campus en aan Chemelot, het industriepark in Geleen.

Op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen werken meer dan drieduizend professionals in honderdtwintig bedrijven en instellingen, waaronder zestig startups met twaalfhonderd studenten, aan de toekomstige chemische industrie. De campus bevindt zich op het Chemelot Industrial Park, één van de grootste geïntegreerde chemische industriecomplexen in Europa die zich actief bezighoudt met verduurzaming, waaronder naast de energietransitie ook de grondstoftransitie. Chemelot heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te produceren.

Visie en verduurzaming

Koning Willem-Alexander krijgt een toelichting op de visie en verduurzaming van Chemelot en de verschillende processen rondom duurzame waterstof voor chemie. Ook komen concrete alternatieven aan de orde, zoals de grootschalige duurzame waterstofproductie door energiebedrijf RWE dat huishoudelijk restafval opwerkt tot duurzame waterstof (FUREC). Vervolgens krijgt de Koning een rondleiding langs de expositieruimte op de campus en het plasmalab van onderzoeksinstituut Brightsite en de Universiteit Maastricht. Brightsite richt zich met name op duurzame processen om de CO2-productie en de CO2-voetafdruk van chemische fabrieken te verminderen en alternatieve waterstofproductieprocessen te ontwikkelen die geschikt zijn voor de chemische industrie.

Aansluitend krijgt de Koning per bus een rondleiding langs verschillende fabrieken op het Chemelot terrein, waaronder de OCI ammoniakfabriek en de hydrotreater van SABIC, waar circulaire nafta (koolwaterstof) uit afvalplastic gereinigd wordt met waterstof uit een naftakraker.
Tenslotte spreekt de Koning met verschillende experts en vertegenwoordigers van bedrijven over de productie van waterstof.

Koning Willem-Alexander opende in 2019 de eerste substantiële testinstallatie voor groene waterstof Hystock. Hij sprak op het congres ‘Wind meets gas’ (2021) over het belang van waterstof voor Nederland en de energietransitie, en bracht in dit kader onder meer bezoeken aan de TU Delft (2021), Industriepark Kleefse Waard, de Rotterdamse haven en diverse projecten op de Noordzee (2022). 

Onderwerp:
ArbeidsmarktOnderwijs

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×