Nieuws
0

Ingenieursbureaus kort

redactie

Kort nieuws over de ingenieursbureaus.

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gaan het ministerie van Infrastructuur en Milieu advies geven over luchthavens in Nederland en de BES-eilanden (Saba, Sint Eustatius en Bonaire). Met het advies op het gebied van vliegtuigoperaties, vliegveiligheid, milieu, ruimtelijke ordening en verkeersstromen moet vooral de bereikbaarheid van de vliegvelden, zowel over land als door de lucht, optimaal worden gehouden. Voor de Nederlandse overheid is dit een speerpunt voor het behouden van een goede internationale concurrentiepositie.

Arcadis gaat het komende half jaar 55 km dijk en elf kunstwerken langs de Nederrijn en Nederlek controleren op veiligheid. Het bureau gebruikt daarbij de nieuwe normen, hoewel de rekenprogramma’s om volgens deze normen te ontwerpen en te toetsen nog in ontwikkeling zijn. Daarom heeft Arcadis voor deze opdracht een geheel eigen aanpak opgesteld. De dijken en kunstwerken zijn onderdeel van de Dijkversterking Centraal Holland, die de Randstad moet beschermen tegen het water. De verkenning is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat Midden-Nederland en de Hoogheemraadschappen de Stichtse Rijnlanden, Amstel, Gooi en Vecht en Rijnland.

Grontmij gaat de Deense Helsingør biogascentrale ombouwen naar een biomassacentrale. Het Nederlandse ontwerp- en ingenieursbureau zal hiertoe de bestaande energie- en warmtecentrale uitbreiden met onder meer een nieuwe boilerinstallatie en rookgaszuiveringsinstallatie. Daarnaast neemt Grontmij het brandstofmanagementsysteem en ondersteunende apparatuur onder handen. De stoomturbine in de bestaande centrale wordt omgebouwd om ook op stoom van de nieuwe boilerinstallatie te kunnen lopen. Opdrachtgever Helsingør Utilities wil met het ombouwen volgens eigen zeggen vooral een lagere CO2-uitstoot realiseren. De omgebouwde installatie krijgt een vermogen van 70 MW.

Meer nieuws over Grontmij, maar dit keer van economische aard: Sweco heeft officieel een overnamebod uitgebracht op Grontmij. Eerder vergrootte het Zweedse advies- en ingenieursbureau zijn aandelenbelang in Grontmij al, dus het bod kwam niet als verrassing. Sweco biedt per Grontmij-aandeel € 4,66 in contanten en eigen aandelen. Het Zweedse advies- en ingenieursbureau bezit momenteel zelf bijna 9 % in Grontmij-aandelen.

Het Ingenieursbureau van gemeente Rotterdam wil graag als eerste een proef doen met PlasticRoad, een concept ontwikkeld door VolkerWessels-dochteronderneming KWS Infra. PlasticRoad bevat gerecycled plastic, verwerkt tot prefab wegdelen. Het idee is dat deze prefab wegdelen, waarbij ook de waterafvoer is ingebouwd, in hun geheel op locatie kunnen worden geplaatst, waardoor de aanleg van een weg ook nog eens veel sneller verloopt. Bovendien schat het bouwconcern dat de levensduur van wegen met het PlasticRoad-concept verdrievoudigd kan worden.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×