Nieuws
0

Je e-bike draadloos opladen op een stoeptegel

redactie

Elektrische fietsen zijn een succes. Afstanden die eerst te groot (en vermoeiend) waren zijn ineens binnen bereik, zonder gedoe met ov of auto. Maar dat opladen… Je moet óf gaan klungelen met een kabel, óf je haalt telkens de accu van je fiets en sleept het ding heen en weer om binnen te laden. De oprichters van de Delftse startup TILER bedachten een draadloze oplossing: een oplaad-stoeptegel.

TILER werkt met inductie, net als je elektrische tandenborstel. Door de laadtegel contact te laten maken met een speciaal ontworpen fietsstandaard, gaat er een elektrisch stroompje lopen dat de accu van je elektrische fiets oplaadt. De tegel is aangesloten op het elektriciteitsnet en is geschikt voor bijna alle soorten e-bikes. Of het werkt met jouw accu kan je navragen bij TILER. Dit hangt namelijk af van het aantal cellen in de batterij en het specifieke battery-management system (BMS). In principe hoef je er dus geen speciaal merk e-bike voor aan te schaffen. Wel moet je een laadtegel en een nieuwe standaard (laten) installeren.

De laadtegel is net zo efficiënt als laden met een kabel en laadt op 2 ampère. Het doel is om in de nabije toekomst ook een snellaadtegel te ontwikkelen die kan laden op 4 ampère. De laadtegel en -standaard kunnen tijdens de pilot besteld worden vanaf €25 per maand, inclusief garantie en onderhoud, maar exclusief installatie.

Het idee voor TILER ontstond op de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) van de TU Delft. De startup wordt gerund door Olivier Coops en Christiaan van Nispen.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×